Geleceğin okullarına yönelik okul yöneticileri ve öğretmenlerin metaforik algılarını belirlemek üzere hazırlanan bu çalışmada "Geleceğin Öğretmenleri ve Okulları" başlıkları ele alınmıştır.
Yazı: Merve Yalçınkaya , Neslin İhtiyaroğlu, 2022, Araştırma Makalesi (dergipark)
Son yıllarda hızla gelişen bilişim sistemleri ve teknoloji, yaşamın her alanında geri dönüşü mümkün olmayan değişimler yaşanmasına neden olmuştur. Bu durum, insanların mesleki ve kişisel yaşam rutinlerini değiştirmiş, yaşamı dört duvar arasından kurtararak insanlara her an her yerde olabilme ve çalışabilme imkânı sağlamıştır. Böylece sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş hızlanmış; bilginin önemi ve bilgi olmadan ilerlemenin gerçekleşemeyeceği gerçeği gün yüzüne çıkmıştır.
Bilgi toplumu bilgi sektörünü, üretimini ve sermayesini ön plana alan, iletişimteknolojileri, bilgi otoyolları, elektronik ticaret gibi gelişmeler sayesinde toplumu ekonomik,sosyal, kültürel ve siyasal açıdan sanayi toplumunun ötesine taşıyan bir gelişim evresidir(Selvi, 2012). Bilgi toplumunun etkileri hem toplumlar hem de bireyler üzerinde kendinigöstermektedir. Toplumsal açıdan bakıldığında küreselleşen dünyada uluslararası bilgialışverişi ve her türlü bilginin kolaylıkla öğrenilmesi günlük yaşamı değiştirmiştir. İleriteknoloji ürünler aracılığıyla insanların yeni durumlarla ve farklı kültürlerle tanışması (Varol,2010) bireyselleşmeye dayalı toplumsal yapının yerine, iş birliğine dayalı toplulukçuluğun önplanda olduğu bir yapıyı geliştirmiştir (Bozaslan, 2019). Bu iş birliklerinin sağlanmasındainternet ve sosyal medya etkin rol oynamaktadır. İnsanlar, internet üzerinden topluluklarkurarak toplumun her alanına katkı sağlayacak fikirler üretebilmekte ve toplumsal sorunlaraçözümler bularak sosyal hayatı etkileyebilmektedir (Vural ve Bat, 2010). Bilgi toplumundaayrıca sosyal açıdan toplumsal yaşam biçimini etkileyen özgürlük, refah, adalet, hoşgörü,uzlaşma, barış, düzen, bilgi, ahlak ve kalite gibi küresel değerler de öne çıkmaktadır (Altunayve Yalçınkaya, 2011). Diğer taraftan bilgi toplumu bireyler üzerinde de oldukça etkiliolmuştur. Bilgi toplumunda bireylerin, eriştiği bilgiyi yorumlayabilen, yeni bilgiler üretebilenve bu bilgileri kullanabilen, bilginin değişebileceğini anlayabilen, gelişime açık, bilgiyikeşfeden, diğerleriyle paylaşan, üst düzey düşünme becerilerine sahip kişiler olmasıbeklenmektedir (Saygılı, 2013). Bu sebeple, bireyin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve bireyselyeteneklerin gelişimine değer verilir (Koçak, 2011). Bilgi toplumunun bireysel ve toplumsalsüreçlerde gerçekleştirdiği bu gelişimler, teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaolduğu kadar eğitim alanında da değişimin tetikleyicisi olmuştur (Değirmen, Vural veÖzbükerci, 2016).
Makalenin tamamını okumak veya PDF olarak indirmek için tıklayınız.