Tatilimiz Nasıl Olmalı?

Uzun bir süredir eğitime uzaktan devam ediyoruz. Dönem içerisinde kısa süreliğine okulların kapıları bazı öğrenci gruplarına açılsa da, yüz yüze bir araya gelmenin tadı damağımızda kaldı diyebiliriz. Uzaktan eğitimin öğrenciler, öğretmenler, veliler ve eğitim yöneticileri adına farklı zorluklarını ve kolaylıklarını detaylı bir şekilde tecrübe etme fırsatı bulduk. Eğitime ve öğrenmeye yönelik bakış açılarımızda, planlamalarımızda, öğretim yöntem ve tekniklerimizde bazı köklü değişiklikler yapmak durumunda kaldık. Rollerimiz ve alışkanlıklarımız da bu değişimden nasibini aldı. Bununla birlikte eğitimin, uzaktan ya da okulda olmasının değiştirmediği bazı gerçekler de var. Bunların başında da öğrencilerin tatil sevgisi geliyor. Tatiller, öğrenciler tarafından “Boş zaman dilimleri” olarak yorumlanabiliyor. Aslında tatil zamanları kişilerin, gerek içinde bulunduğu zamana, gerekse geleceğine etki edebilecek önemli fırsatları içinde barındırıyor.

Dinlenmek hiç şüphesiz bir ihtiyaç. Önemli olan dinlenmenin nasıl yorumlandığı. Tamamen keyfi bir dinlenme insanı maddi ve manevi olarak bulunduğu noktadan daha gerilere götürebiliyor. Biliyoruz ki zaman, yitirmeden evvel kıymeti fark edilmesi gereken kıymetli bir hazine. Peki bu hazineyi tatil dönemlerinde nasıl kendimiz ve çevremiz için faydalı bir şekilde değerlendirebiliriz?

Tatil dönemine giren öğrencilerimize, velilerimize ve öğretmenlerimize “Yarıyıl tatilini nasıl özel kılabiliriz?” sorusu bağlamında, psikolojik iyi oluşumuza da katkı sağlayabilecek, küçük hatırlatma ve önerilerde bulunmak istedik. Umarım önerileri beğenir ve içinde bulunduğumuz salgın sürecinde özel bir tatil dönemini geride bırakarak, sağlık ve afiyetle ikinci yarıyıla başlarız.

TATİLDE NELER YAPABİLİRİZ?

 Aile Öyküsü Saati

Tatil günlerinden birinde, ailenizle birlikte fotoğraf albümünüzü inceleyebilir, fotoğraflar üzerine konuşabilirsiniz. Aile büyüklerinin çocukken en sevdiği oyun ve oyuncakları, alışkanlıkları dinleyebilirsiniz. Aile büyüklerinizin çocukken oynadığı oyunları, ailece birlikte oynayabilirsiniz.

Ailenizin bilinen en uzak geçmişine doğru birlikte yolculuğa çıkabilir, atalarınızın yaşadığı yerler hakkında konuşabilirsiniz. Soyadınızın anlamı ve nereden geldiği ile ilgili bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz.

Birlikte Oyun Saati

Birlikte kutu ve akıl oyunları (Tabu, Jenga, Mangala, Satranç) ya da hazırladığınız kağıt-kalem oyunlarını oynayabilirsiniz. Aile bireylerinin ilgi alanlarına göre, şehirler kurabilir, hikayeler üretebilir, turnuvalar yapabilir, bilmece fırtınası başlatabilirsiniz.

Okuma Saati

Ailece tatil boyunca okunacak kitaplar listesi oluşturarak okuma saati planlayabilirsiniz. Bireysel ve ailece yapılacak okuma saatleri oluşturabilirsiniz. Farklı türde kitaplar temin ederek ilgi alanlarınızı çeşitlendirebilirsiniz. Okuduklarınızdan aklınızda kalanları aile çay saatinde birbirinizle paylaşabilirsiniz.

Sinema Saati

Birlikte mısır patlatıp ailece seçtiğiniz bir filmi izleyebilirsiniz. Film üzerine konuşup sahneleri yorumlayabilirsiniz. Filmin hayatınızda bir karşılığı olup olmadığını ya da filmden öğrendiklerinizi sorgulayabilirsiniz. Verilmek istenen açık ve örtük mesajlar üzerine görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Senaryo, oyunculuk, teknik konular gibi başlıklarda film eleştirisi yapabilirsiniz.

İletişim Saati

Aile büyüklerinizi, farklı yerlerde yaşayan akrabalarınızı arayarak sohbet edebilirsiniz. Görüntülü görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz. En az görüştüğünüz akrabalarınızdan başlayabilirsiniz. Bu görüşmelerde her aile bireylerinin yer alması, konuşmalara katılması karşılıklı olarak tüm görüşenlere iyi hissettirecektir.

Mutfak Saati

Bireysel ya da ailece sevdiğiniz bir yemeği, tatlıyı hazırlayabilirsiniz. Farklı aile bireylerinin tarifin bir bölümüyle ilgilenmesi, unutulmaz anılar biriktirmenize vesile olacaktır. Vakit buldukça meyve tabakları hazırlayıp aile bireyleri ile paylaşabilirsiniz. Hazırladığınız her şeyden farklı bir komşunuza da ikram edebilir, paylaşma ve iyi hissetme ağınızı genişletebilirsiniz.

Öğrenme Saati

Tatili hedeflerinize uygun şekilde değerlendirmek için bir tatil planı yapabilirsiniz. Bu planda, sunduğumuz diğer önerilere ayıracağınız vakitlerle birlikte çalışma zamanlarınızı da belirleyebilirsiniz. Okunamadan bekleyen kitapları, çözülmeden kalmış testleri, bitirilmemiş işleri tamamlayabilirsiniz.

Ayrıca her aile bireyi, bilgi sahibi olduğu ya da ilgisi olan bir konuda diğer aile bireylerini bilgilendirebilir. Birbirinizden öğrenebilir, birbirinizin farklı yönlerini keşfetme fırsatı bulabilirsiniz.

Doğa Saati

Ailenizle birlikte çevrenizde yer alan uygun ortamlarda kısa yürüyüşlere çıkabilirsin. Tüm aile bireylerinin dışarı çıkabilmesi mümkün olan saatlerde, koru, orman, park, bahçe gibi alanlarda vakit geçirebilir. Bedeninizin ihtiyaç duyduğu hareket imkanını oluşturabilirsiniz. Doğadan topladığınız küçük taş, dal, yaprak, kozalak gibi ürünleri de proje saatinde değerlendirebilirsiniz.

Proje Saati

Deniz kenarından ya da doğadan topladığınız materyallerle, evde biriken geri dönüşüme uygun malzemelerle yeni bir ürün oluşturabilirsiniz. Hayalinizdeki bir ürünü tasarlayabilir ya da ortak bir ürün ortaya çıkarabilirsiniz. Sevdiklerinizi proje yapma konusunda cesaretlendirebilir, sonrasında görüntülü görüşmelerle projeleri karşılıklı değerlendirebilirsiniz.

Sanat Saati

Ailece bir müzik aleti çalabilir ya da ortak bir resim yapabilirsiniz. İlgi duyduğunuz bir el sanatı ile meşgul olabilir ya da farklı bir sanatı öğrenmeyi tatilde yapılacaklar listenize ekleyebilirsiniz. Geçmişte sanat, günümüzde sanat gibi konular üzerine konuşabilir, farklı yaştaki bireylerin hangi sanatlara ilgi duyduğunu birbirinizle paylaşabilirsiniz.

Yahya Furkan KONYALI, Eğitimci